onsdag 14 augusti 2013

Hur slutar man spara?

Detta är nog ett konstigt inlägg. När de flesta andra skriver om hur man sparar för att få pengar över till att investera i aktier kommer det här att handla om hur svårt det kan vara att sluta spara. Jag har nämligen en så pass god ekonomi att jag borde leva bättre än jag gör. Problemet är att jag inte kan sluta spara.

Jag har redan ett så pass stort sparande att jag kan leva på avkastningen resten av livet. Inte ett liv i lyx men ett gott liv med en god månadsbudget. När jag gjorde upp min budget så märkte jag efter ett tag att jag hade en post om 10% sparande. Så även i min budget för det "lata" livet hade jag med sparande. Det har blivit ett levnadssätt att spara, en mantra.

När jag får min lön så har jag en stående överföring där jag avsätter 50% till sparande och det är tänkt att jag ska spendera resten. Det är bara det att det blir en hel del över på det beloppet också även om det är menat att jag "ska" spendera så att jag kan förbättra min levnadsstandard. Det kontot växer också det sakta men säkert.

Jag är nog för svensk och tycker inte om (förstår inte) onödiga utgifter. Varför flyga business class när det är billigare med economy class, man kommer ju fram lika for för det och man får inte så mycket för det man betalar extra (OK, långa resor kan det vara bra med business när företaget betalar). Varför bo i ett 5 stjärnigt hotel när man ändå spenderar den mesta tiden utanför hotellet. Varför ta taxi när det bara är 500 meter att gå? Hur mycket kläder behöver man?

Jag försöker dock, när jag går och handlar mat så tittar jag nu mera efter det dyraste märket. Jag har "gett mig lov" att spendera hela den summan som jag har av satt för mina utgifter. Jag har börjat ge lite pengar till de som behöver de mer än mig.

Vem har inte lekt med tanken på vad man skulle göra om man vann stort på lotto eller göra en extremt bra investering så att man kommer upp i en annan division.  Visst skulle jag spendera mer. Men jag skulle gå tillväga på samma sätt och spara det mesta. Skulle jag vinna 100 miljoner så skulle jag räkna ut avkastning på det (290.000 i månaden) och hitta en lämplig nivå för mina utgifter (58,000, 20%). Jag skulle nog inte kunna släppa lös helt och hållet och bara spendera. Jag skulle nog snarare investera i aktier på ett annat sätt.

Någon annan som har samma problem?

23 kommentarer:

 1. Jag önskar sååå att jag hade ditt problem=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl inte något av de allvarligare problemen här i värden. Men summan av alla problem är konstant...

   Radera
 2. Du kan ingenting ta med dig dit du går.....många tror dom lever för evigt, se för sjutton till att leva så länge du orkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis är det i den riktningne det kommer att gå. Det är i alla fall dit mina tanker går allt som oftare.

   Radera
 3. Läs boken "Rik på riktigt" av Fredik Warberg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska titta efter den. Kan du skriva lite vad den kommer med för budskap.

   Radera
  2. I kort drag så beskriver den begreppet "Downshifting" vilket innebär att man jobbar mindre för att frigöra mer tid till sånt man tycker om att göra tex vara med sina nära och kära, plocka svamp, äta mjukglass och kolla in tjejer på stan eller vad man nu gillar att göra.
   I boken så jobbar man mindre men lever oxå billigare. Nu kan ju du plocka russinen ur kakan och bara jobba mindre:0)
   Jag och min sambo har själva kommit till stadiet när vi känner att vi inte behöver spara mer (vi sitter på lite drygt 2 miljoner) och då har vi kommit fram till att downshifting är något för oss. Kanske det passar dig oxå? Till saken hör att vi just fått barn och det ger ju vissa förmåner, föräldradagar, rätt till att jobba 75% fram till barnet är 8 år bla. Så vi börjar med ett varsitt sabbatsår sen tänkte vi jobba 80% dvs ta en dag ledigt i veckan. Onsdag är den dag vi tänkt ta ledigt för att dela upp veckan och få två "helger" i veckan.

   Radera
  3. Tyvärr har jag ett jobb där jag inte kan gå ner i arbetstid, det är antingen eller. Funderingarna är att gå för "eller" och starta eget men det är svårt att gå från ett välbetalt jobb och den trygghet det innebär.

   Skulle jag kunna gå ner i antalet arbetsdagar skulle jag nog också välja Onsdag. Känns mycket skönt när Onsdagar är helgdag, arbetsveckan känns mycket kortare.

   Radera
  4. Då får du skaffa barn då;0) Skämt å sidor men kanske starta eget kan vara något för dig. Du har ju inte pressen på dig att tjäna pengar plus att det är en skön känsla att vara sin egen utan någon chef som styr över en. Den förlorade tryggheten du har i en fastanställning vägs ju upp med att du har pengar och egentligen inte behöver jobba. Svårt det där men jag personligen tycker att livet är för kort och vill inte jobba hela livet utan leva det. Du har ett angenämt problem. Det är bara du som kan komma fram till vad du vill göra med livet. Vad du än kommer fram till så önskar jag dig, Lycka till!

   Radera
 4. Har man inga barn kan det kanske kännas som ett problem, men annars gör det väl inget att "nästa" generation får ett tillskott när man dör (om man inte väljer att skopa ut det tidigare). Annars är väl välgörenhet ett fantastisk sätt att sätta sprätt på kulorna du inte själv klarar av att göra av med

  /N

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är jag i den barnlösa situationen, men skulle grna ändra på den om jag träffar någon, kanske fokusera mindre på pengar och mer på det sociala.

   Vad gäller välgörenhet så tror jag inte på det i stor skala. Ett litet bidrag här och där är OK för att hjälpa till men välgörenhet förändrar ingenting.

   Radera
  2. Om välgörenhet inte leder till något gott hur rationaliserar du då att ett "litet bidrag här och där" är okej?

   Radera
  3. Om någon har en tillfällig svacka kan det vara bra att stödja lite för att de ska klara sig igenom den. Men om man konstant försöker hjälpa någon med bidrag varje månad så får man ofta fram ett beroende av bidraget.

   Vad gäller U-hjälp (Säger man det fortfarande på svenska?) så kan katastrofbidrag vara bra men löpande bistånd tror jag inte på.

   Radera
 5. Du kan ju alltid skänka bort pengar till ett välgörande ändamål, exempelvis läkare utan gränser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Siktar snarare på att höja min egen livskvalitet för tillfället. Men man vet aldrig...

   Radera
 6. Du ska njuta av livet mer, och det betyder inte att man ska vara slösaktig. Du har varit så återhållsamt att du vet inte hur man gör. Flyg gärna ekonomi klass, bara gör det oftare, det finns mycket att se där ute. Men varje gång du tror att du behöver någon rabatt för att göra någonting (billigare flyg under en viss säsong), gör det ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för rådet. Jag ska försöka följa det, dock inte vad gäller att flyga mer, ibland känns det som jag är född i ett flygplan.

   Radera
 7. Jag har samma "problem". Sparar 50-60% av inkomsten varje månad som jag sedan placerar i utdelningsaktier. Jag är i uppbyggnadsfasen i portföljen. Tänker dra ner något på spartakten när miljonen är passerad, om 1,5år. Om det är möjligt efter flera års tungt sparande.

  Vi får se. Det är inte ett problem som jag lider av direkt.

  Ett bra inlägg!

  SvaraRadera
 8. Nej, och jag ligger heller inte sömnlös för mitt "problem" :) Se bara till att ditt sparande inte går till överdrift och att du inte unnar dig saker. Jag har nog varit lite för sparsam under vissa perioder vilket jag ångrar idag.

  SvaraRadera
 9. Intressant inlägg. Jag känner igen mig själv i detta och jag känner även flera andra som agerar på ett liknande sätt. Vi kan ju knappast vara i majoritet så det visar väl bara att människor av den typen dras till varandra. Jag kom in på den här bloggen för att jag såg att du skrivit om Transcom. Jag äger själv aktien och tror på bolaget och tänkte höra vad du anser om senaste rapporten och framtiden nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att den var ganska svartolkad. Omsattningen vaxer men det gor aven kostnaderna, speciellt forsaljning och administration. Dock har de sjunkit de tva senaste kvartalen. Ska man borja gora battre vinster sa bor man forbattra sin marginaler.

   Det viktigaste var dock att man borjar visa vinst igen och att intakterna okar. Vinsten var i niva med vad jag hade vantat men man klarade av det tack vara en aterforing av avsattningar for skatter.

   Jag behaller mina aktier ett tag till.

   Ber om ursakt for avsaktnad av de svenska vokalerna.

   Radera
 10. När det gäller de ökande kostnaderna sa man i rapporten att dessa var av övergående karaktär och hade att göra med avvecklingen i Frankrike samt utvärdering av vad man ska göra med CMS. Närmast tycker jag det ska bli intressant att se vad man väljer att göra med CMS. Kommer den att säljas till Intrum eller Lindorf eller kommer man att dela ut bolaget till aktieägarna? Svar kommer troligen inom de närmsta månaderna. Transcom har dragit ganska länge på detta, vilket ju talar för att det pris man fått inte varit högt nog och det i sin tur talar för att man delar ut bolaget till aktieägarna. Vi får se.
  Karl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det återstår att bevisa. Q1 2012 hade man €21 miljoner i försäljnings och administrationskostnader. De har sedan dess ökat månad för månad til €29 miljoner Q1 2013 för att sedan sjunka till €28 miljonee Q2. Det är bara under Q1 2013 som brutto marginalen har legat över 20%. Till viss del kan de ökade försäljningskostnaderna motiveras med att man vill öka försäljningen och de de lägre marginalerna med att man bygger ut kapacitet. Men det finns nog en hel del man kan göra här också och inte bara fokusera på försäljningen.

   Vad gäller CMS så tror jag nog också att det kommer att delas ut till aktieägarna.

   Radera