söndag 12 oktober 2014

TRMIB 2 - Control thy Expenditures

"Can a man keep one-tenth of all he earns in his purse when all the coins he earns are not enough for his necessary expenditures?"
Om du ska kunna spara 10% av din inkomst så hjälper det om du kontrollerar dina utgifter. Detta görs bäst i en budget. Det gäller att inte blanda ihop sina nödvändiga utgifter med sina önskemål. Alla vill ha mer än vad man har råd med, är det inte en glass till så är det ännu ett företag man vill köpa. Det följer gundläggande ekonomiska teorier som tillgång och efterfrågan samt utility.

Utility eller snarare marginal utility är det du får ut av att köpa en vara eller tjänst eller en till av varan eller tjänsten. Den som är törstig köper en flaska vatten och dricker upp den med stor tillfredställelse. Är man mycket törstig köper man en flaska till men den tillfredställelse man får är inte lika stor.  En tredje flaska, om man nu ens kan dricka den ger ännu mindre. Eftersom man har en begränsad tillgång till resurser (pengar) så gäller det att hushålla sina medel så att man får ut så mycket utility som möjligt från de begränsade resurser man har.


Det bästa sättet att kontrollera sina utgifter görs bäst med en budget. Genom att sätta sig ner och se över sina inkomster och utgifter i en budget kan man bättre se till att den utility man får från sina utgifter ökar. Minimum ska de första 10% gå till dig själv och budgeten hjälpa till att allokera de övriga 90%.
“Study thoughtfully thy accustomed habits of living. Herein may be the most often found certain accepted expenses that my wisely be reduced or eliminated. Let thy motto be one hundred per cent of appreciated value demanded for each coin spent”
Hur mycket tycker jag att jag ska lägga ut på mat? Att göra en budget handlar INTE om att leva så billigt som möjligt utan att få ut så mycket av sina inkomster som möjligt. Om jag steker pankakor varje dag till frukost, middag och lunch så kommer jag undan ganska billigt jämfört om jag slinker förbi matsalen på Grand Hotel (en restaurang med två michelin stjärnor) för mina mål, men maximierar det min utility, troligtvis inte.

Att medvetet gå igenom sina utgiftskonton hjälper dig att få ut så mycket som möjligt. Att avsätta 3,000 kronor i månaden till ett matkonto, 6,000 till ett hyreskonto, 2,000 till ett nöjeskonto och så vidare hjälper dig att anpassa utgifterna till dina behov. Det blir nog inte rätt första gången, så efter en månad ser du igen över dina poster och möblerar om i dina utgiftskonton så det känns bättre för dig. Budgeten är personlig (eller för familjen) och två personer (familjer) kan prioritera helt olika saker. Anders vill äta gott och avsätter tillräckligt med medel för att gå på matsalen en gång i veckan medans Stina sparar till en BMW och avsätter medel till den. Vilka konton man använder för sina utgifter är också helt personligt.

Själva boken tar inte upp mer om det men det finns åtskillig literatur och sidor på internet där man kan få hjälp med att göra en budget. Det gäller dock att komma ihåg regel #1 att förs sätta undan pengar till sig själv. Vill du låna pengar till att köpa ett hus eller bil så kommer månadsbetalningarn att belasta din budget (och inte de 10% som du sätter av åt dig själv).


TRMIB 1 - Start they Purse to Fattening
TRMIB 3 - Make thy Gold Multiply

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar