onsdag 31 december 2014

December Rapport

Då var det dags för årets sista månadsrapport. Jag kommer tillbaka med en årsredovisning i början på nästa år. Det blev en svagt negativ avslutning på året och jag lyckades inte slå index, eller gjorde jag det? Det beror lite på vad man titta på som index. Mer om det nedan.


Den stabila tillväxt portföljen har gått tillbaka något och slutade upp 7,8% (11,2%) för året. Med tanke på att den består till ungefär 43% av aktier och fonder så är det en helt OK uppgång. Inte helt oväntat "köpte" jag in mina Bonehur från den spekulativa portföljen samt ökade på med nya när den låg under 70 norska kronor per aktie. Den har därför gått plus i denna portfölj under året (men ett kraftigt minus i den spekulativa portföljen) men svagt ner på mitt GAV. Likviditeten sjönk därför och slutade på 3,4% (5,7%). Så nu finns det inte mycket köputrymme kvar här innan aktieutdelningarna kommer. Mitt levnadsindex har följt med dollarn och slutade för året på 60,6 (62,1) och en nedgång på 8,0% sedan jag startade med det.

Bättre gick det för min investeringsportfölj. Den slutade upp 13,8% för året (11,7%). Igen är det Doro som har givit mest bidrag med sitt inköp av Caretech, ett uppköp jag tycker är helt korrekt och som jag har väntat på i över ett år. Jag väntar på att få se balansräkningen för Caretech då jag tycker att det var lite i dyraste laget på den information jag sett hittills. Likviditeten fortsätter att vara negativ -3,8% (-5,2%). Den kommer dock att förbättras kraftigt under Januari med årets första utdelning (från Eolus Vind).

Då Bonehur "såldes" till den stabila tillväxt portföljen när aktien låg under 70 kronor per aktie gjorde jag en dålig spekulativ affär (förhoppningsvis en bättre långsiktig investering). Det fick även ett utslag på resultatet för året. Portföljen slutade upp 28,0% för året (39,9%). Dock har jag frigjort lite kapital att spekulera för under 2015. Likviditeten slutade på 24,8% (-5,5%).

Den totala aktieportföljen slutade upp 11,0% (13,1%) med en likviditet på -0,6% (1,1%). Så var detta bättre än index? Tittar vi på Di.se så gick börsen upp 11,9% i år. Tittar vi på OMXS30 så började det på 1,332.95 och slutade på 1,464.55 vilket är en uppgång på 9,9%. Så enligt DI så gjorde jag inte det men tittar man på det index som DI använder för sina beräkningar gjorde jag det. Jag förstår inte varför...?

God Jul och Gott Nytt År till alla läsare.

2 kommentarer:

  1. Det är omxspi som syns på framsidan på di, inte s30.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det. Om man klickar på indexet på DI's hemsida så kommer OMXS30 upp så det år inte konstigt att jag trodde att det var det index man använde.

      Radera