söndag 2 augusti 2015

Juli Rapport 2015

Tiden går och det har nu blivit Augusti. Det är med andra ord dags att publicera månadens rapport. Fast med tanke på hur det har sett ut de senaste månaderna så är det fortfarande tidigt :). Till skillnad fån de senaste månaderna så har det dock skett ett inköp. Det har skett till min spekulationsportfölj. Mer om der och mitt resonemang om inköpet nedan.

Stabilatilläxtportföljen

Grekland har nu lugnat ner sig och Kina trätt fram som det land som styr börsen. Jag tycker rapporteringen om Kina är väldigt kostig och kortsiktig. Ja, det hat gått ner kraftigt de senaste månadrena och ja det är många som köpte de senaste månaderna innan raset som har förlorat pengar vilket kan leda till instabilitet i landet. Det påpekas dock väldigt sällan att det är nedgång efter en extrem uppgång och att man på årsbasis fortfarande ligger mycket plus, en nedång på ytterligar minst 20% är inte en katastrof (inte heller ytterligare nedång) det är mer en natulig korrigerigng enligt mig.  Det är en begrånsad mängd mäniskor som har köpt aktier och många gånger helt utn kunskatp. De är nog många gånger de som redan har ett bra jobb och kan spara som har köpt. De som har köpt på topp har förlorat en del av sina besparingar men jag tror inte att det är fara för orolighete ännu. Vad som där emot är oroande och det borde skrivas mer om är den kinesiska statens reaktion. Att till varje pris undvika en korrigering av aktiekurserna med att lätta regleringarna är enligt mig farligt.

Över till rapportering av portföljen. Der stuttsade tillbaka en del efter förra månadens fall och den totala uppgången sedan årskiftet är efter Juli's slut 8,4% (7,7%).  Protector fortsätter sin kräftgång och är nu nere under de nivåer där jag sålde, men det är fortfarande en rejäl uppgång sedan årsskiftet och mycket den aktie som "bär" portfölens uppgång. De flesta aktier har dock gått tillbaka till en positiv utveckling sedan årsskiftet och det är bara Bonheur och Fortum som har gått back. Då inga inköp har gjorts så är likviditeten i nivå med förra rapportens likviditet 6,1% (6,1%). Jag har tittat lite på SKF efter den nedgång som har varit men jag skulle vilja se en kurs under 160 innan jag köper.

Mitt levnadsindex är nere på 57,2 (60,0). Aktie utvecklingen sedan årsskiftet är

TeliaSonera 4,0% (-3,2%)
Bonehur -13,0% (-11,0%)
Fortum -11.6% (-12,8%)
Protector Forsikring 63,0% (78,9%)
Handelsbanken 7,4% (-1,0%)
Castellum 1,2% (-4,6%)
Industrivärden 21,7% (+14,4%)


Investeringsportföljen

Inte så mycket att rapportera här heller. Inget har hänt utom att Eolus backar. Det är en oro över det låga elpriset och att få nya vindkraftverk har tagits i drift. Priset på elsertifikat är dock under översyn och jag skulle bli förvånd om det inte höjs, det är i alla fall det som är förslaget. Avveklingen av kärnkraftverk är också aktuell vilket skulle få til följd ett ökat el pris. Det har dock kompenserats av en uppgång i Doro så portföljen har stigit i värde 28,3% (27,3%). Likviditeten är upp något efter min insättning av mitt månadssparande och är nu 42,5% (41,1%). Det finns inga planer på inköp den närmaste månaden. De individuella akterina har gått så här,
 
Transcom +37,3% (+38,0%)
Eolus -12,4% (-3,4)
Doro 6,9% (-2,8%)


Spekulationsportföljen

Så har vi då kommit fram till månadens förändring. Alternativ energi är intressant och ett bolag jag har tidigare dissat har tagit plats i min spekulationsportfölj, Etrion. Det har hänt en del i bolaget och man expanderar kraftigt och har planner för ytterligare expansioner. Jag gjorde även en del felaktiga beräkningar och antagaden när jag gjorde min förra analys av Etrion. Jag är fortfarande inte säker på bolaget och vilka effekter expanionerna får. De beräkningar som jag har gjort indikerar på att man kan göra en vinst på 65 öre per aktie 2017, när alla plannerade utbygnader är avklarade (vilket skulle motivera en kurs runt 10kr/ aktie). Det är dock mycket osäkerhet i de beräkningarna då jag inte har hitta bra material för kostnaderna. Det är även svårt att beräkna intäkterna men jag har hittat en del data på nätet som jag kan använda.  Spekulationen bygger dock inte på vinsten 2017 (då hade det blivit en investering istället) utan på den vinst jag tror man kommer att visa i Q2 rapporten. Italien har många soltimmar under Q2 och det är första gången man kommer att inkludera Chile i en Q2 rapport vilket borde ha en positiv påverkan. Dessutom har växelkursen fortsatt att utveklas fördelaktigt för Etrion vilket också har en positiv påverkan. Jag tror det finns möjlighet till en vinst över 5,0 MUS$ vilket är mycket högre än man tidigare har redovisat för ett kvartal vilket jag tror kommer att ge en positiv rekyl. Vad som också blir intressant är att se vilka kostnader man har vilket kan ge en vägledning om mina antagenaden är korrekta. Det är en aktie som reagerar kaftigt på nyheter och sjunker när det inte häder något så förhoppningsvis är det en bra spekulation. Svar kommer 12 augusti.

SSAB är forsatta nedåt under månaden medans mitt nya innehav är lite uppp upp då jag gick in på en förhoppningsvis bra nivå. Uppgången är därför 8% (9,5%) sedan årsskiftet. Likviditeten har sjunkit efter inköpet och är nu nere på 25,9% (66,7%).


SSAB -9,4 (-5,0%)
Etrion +0,3% (N/A)

Vilka effekter har dett då haft på min totala aktieportfölj? Jo, den är upp sedan förra månadsskiftet 18,2% (17,0%) och likviditeten är ned 21,5% (23,1%). Spekulatonsportföljen är endast en liten del av min totala portfölj och jag gör en avsättning till aktier varje månad vilket minskar påverkan från inköpet av Etrion.

2 kommentarer:

 1. Köpte på mig lite Eolus tidigare, lite väl för tidigt om man ser till aktiekursen som är ner dryga 12 % sedan köp. Mindre roligt men tror att det kan bli bra framåt. Spännande bolag i övrigt.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. ..eller lite försent. Skulle tippa på att du köpt för någon månad sedan. Hade du köpt innan april hade det varit en hel del upp. Men det är en aktie som du ska behålla då den har framtiden för sig.

   Radera