måndag 12 november 2012

Doro Q3


Äntligen lite glada nyheter från ett av de bolag som jag tittar på, dessutom ett av de som jag har köprekommendation på. 

En omsättningsökning på nästan 16% från Q3 2011. En del av omsättningsökningen förklaras dock av det relativt svaga Q2 där Doro meddelade att "en kund i Kanada minskade sitt lager i avvaktan på våra nya modeller". Det verkar som om denna kund fortfarande väntar; för försäljningen i Kanada var oförändrad under Q3 jämfört med Q2. Trotts detta skriver man att " Vi ser en positiv försäljningstrend på samtliga våra marknader då Kanada åter visar tillväxt." Likaså har försäljningen i Danmark nästan avstannat och var bara 0.9 Mkr under Q3. Försäljningen i regionen övriga världen tappar också fart och når bara upp till 74% av försäljningen under Q2. Man skriver inget om detta i rapporten så jag får nog hålla med de kritiker som säger att Doro är dåliga på att berätta om problem.

Att inte den nya "smartphonen" inte lanseras på andra än den Nordiska marknaden under 2013 är också en besvikelse, å andra sidan kommer marknadsintruduktionen i övriga regioner att ge en positiv påverkan under 2013, speciellt på den Amerikanska marknaden som jag tror har en mer teknikkrävande kundgrupp.

Försäljningen i Frankrike (den största marknaden) fortsätter växa i en stabil takt (16%). Likaså går den Svenska marknaden mycket starkt med en försäljningsökning på 24%. Jag är inte säker på om deras nya "smarthphone" är del av denna ökning (vilket skulle kunna påverka försäljningen i Q4). Mest glädjande är nog den starka försäljningsökningen på den Amerikanska marknaden. Att Norge fortsätter med stark försäljning är också lovande men det är en mindre marknad.

Det finns två "störande" poster i resultaträkningen. Dels ett negativt finansnetto, vilket man inte bored ha med en kassa på 112 miljoner och räntebärande skulder på 1.8 miljoner. Finansnettot är dock påverkat av värderingen av terminskontrakt (som jag inte riktigt förstår hur det fungerar, så jag vore tacksam om någon kunde beskriva det enkelt) vilket mer är en balansräknings värdering som påverkar resultaträkningen. Jag tror inte att Doro spekulerar i valutaterminer så det borde bara vara en säkring av framtida valutaflöden då den mesta av försäljningen är i andra valutor en SEK.

Den andra störande posten är en positiv skatt på 13.9 miljoner. Enligt resultat räkningen är detta "en effekt från identifierade temporära skillnader till avsättningar". Doro har alltså inte använt sig av sina outnyttjade skatteavdrag. Enligt årsredovisningen har man dels garantiavsättningar och övriga avsättningar. De sist nämna uppgick till 57.9 miljoner 31 December 2012. Troligtvis är det en del av dessa som har återförts till resultaträkningen. Dvs. man har avsatt över 13.9 miljoner för kostnader man trodde att man skulle få under tidigare kvartal men som man nu har beräknat att man inte kommer att få utan kan bokföra dem som en negativ kostnad (är dock lite konfunderad varför dessa bokförs under skatt och inte kostnader för sålda varor?). Så det är egentligen tidigare kvartal som har varit bättre, inte Q3. Inte säker på om jag har förklarat eller förvirrat.

Den mest glädjande i rapporten är dock "Under 2013 planerar vi att stärka vår position som marknadsledare inom mobiltelefoner för seniorer, men också mer handfast stärka vår position inom Telecare och skapa ett nytt affärsområde runt vårt erbjudande av telekomprodukter och tjänster för vård av äldre i deras hemmiljö", speciellt den sista biten efter kommateringen. Det finns stora möjligheter att detta kommer att skapa en "moat" mot lågpriskonkurrenter, ge ett nytt affärsområde, samt skapa ett större benägenhet att köpa en Doro telefon (då den kan kombineras med andra varor och tjänster som ger ett mervärde).

För Q4 räknar jag försiktigt med en försäljning på 278 Mkr, och en bruttomarginal på 12.5% vilket utan störande poster skulle ge ett resultat kring 21.1 Mkr (1.09/aktie). Årets resultat blir då 3.11 kronor per aktie. Med den starka kassan och resultatet finns det utrymme för en utdelning kring 1.10 - 1.20 nästa år även om det är lite över policyn att dela ut en tredjedel av vinsten. Vad som talar emot är att det inte finns någon stark ägare som behöver utdelning/ökad aktiekurs medan ledningen nog vill ha kvar så mycket som möjligt för att stärka positionen inom telecare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar